22. 06. 2020

Cheesecake! Kdo by tenhle typ dortu neznal! Letní sezóna oslav a grilování je za dveřmi! A pokud máte doma velkou zásobu jahod či jiného lesního ovoce, vyzkoušejte tento skvělý lotus-tofu cheesecake! Není složitý na přípravu a celkové pečení Vám zabere maximálně hodinku času. Lehký, slaďoučký cheesecake s tofu tvarohem, který pomalu nerozeznáte od klasického tvarohu, musíte určitě vyzkoušet a ochutnat! Hlavně si jej Vaše děti oblíbí!

Věděli jste taky, že tofu, které je vyrobeno ze sóji, obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a má vcelku vysoký poměr vlákniny? Působí příznivě na naše zdraví, ale samozřejmě všeho s mírou. 

.

  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • vhodné pro lidi s laktózovou intolerancí
  • působí preventivně proti rakovině
  • zlepšuje stav kardiovaskulárního systému
  • působí kladně proti osteoporóze
  • je vynikající zdroj bílkovin

.

Na přípravu cheesecake v dortové formě o průměru 23cm, budeme potřebovat:

(Některé produkty, jako tapiokový škrob, alsan či agar zakoupíte v prodejně zdravé výživy.)

.

 

.

Korpus:

  • 250g lotusových sušenek
  • 60g alsan másla

Lotusové sušenky si rozmixujeme na jemně  směs, přidáme máslo a rukama zpracujeme. Vymažeme formu alsan máslem, utlačíme lotuskovou směs a dáme péct na 5min na 180C.

   

.

Náplň: 

  • 400g tofu natural (nejlepší je Luther)
  • 200g lesní směsi
  • 200g Alpro jogurt natural
  • 70g třtinový cukr
  • 2PL tapiokového škrobu či kukuřičného

Mezitím si rozmixujeme tofu s lesní směsi, cukrem, škrobem a alpro jogurtem na jemný krém. Jakmile se máme korpus upečený a lehce vychladlý, nalejeme na něj náplň, rozetřeme a dáme péct na 30min na 180C.

   

.

Poleva:

  • 250g lesní směsi
  • 250ml vody
  • 2,5ČL agaru 

Dále si připravíme ovocnou polevu. V kastrůlku si rozmixujeme lesní směs s vodou, poté přidáme agar a na středním plameni míchame cca 5minut. Necháme lehce vychladnout, nesmí úplně ztuhnout, ať je vlažná. Poté na vychladlý cheesecake,  vylejeme polevu, rovnoměrně rozetřeme a nechalme ztuhnout. Můžete poté ozdobit ovocem.

   

Uvidíte, že se po něm jenom zapráší a budete mít boule za ušima!